Catering Tallinnas – hinnad

Kuidas kujunevad cateringi hinnad.

Käesoleval lehel toome ülevaate sellest, kuidas kujunevad cateringi teenuste osutamisel hinnad – millistest teguritest ja kuidas kujuneb hinnatase.

Esmajoones cateringi firmade kodulehti vaadates võivad sama toote juures olla erinevad hinnad - näiteks hernesupp või seapraad võib olla küll sama nimega ja samade koostisainetega , aga erinevate hindadega.

1)    Esmajoones mõjutab toidu hinda muidugi koostisainete kvaliteet. Näiteks liha puhul võivad sead või veised olla toidetud erinevat laadi toidu peal ning nende liha võib olla rasvasem, taisem või läbikasvanud, pehmem või kõvem ning säilinud vähem või rohkem. Värske hea tükk loomaliha annab peamise eelduse heaks praeks.

Samamoodi on suppidega – need võivad olla tehtud ehtsast lihast või niiöelda poest saada olevatest puljongitest, mis mõnkord koguni tahkel kujul – pulbrilisel kujul. Ühel juhul siis tegemist naturaalse koostisainega, mis on ühtlasi tervislikum ja maitsvam. Sellest ka cateringi puhul erinevad hinnad – värskest lihast asjast on kallimad ja nö kunstlik siis tavaliselt odavam.

2)  Teine asi  on muidugi kokanduse kvaliteet.

Samast liha tükist võib tippkokk teha restorani toidu ja mõni kodukokk valmistab selles liha, mis ei sobi isegi sööklasse ning tuleb kodus endal ära süüa. Liha praadimisel on omad reeglid – teatud liha tüüpe – nagu näiteks kalkunit – marineeritakse enne küpsetama asumist. Lihad üldiselt küpsetatakse kindlatel erinevatel temperatuuridel ja erineva soolasusega et saada just sobiv küpsuse aste ja krõbeduse aste. 

Sellest ka erinevad hinnad näiteks kiirtoidu lihatoodete nagu burgerite hindades ja burgerite cateringi hindades. Osad burgerid on restorani toidu tasemel , aga teised on vähem värskemast lihast ja nendega vähem vaeva nähtud.

Kokanduse kvaliteeti saab eelnevalt kontrollida kui firma annab proovida – nö proovilõuna võimalus.

3) Kogused – mida suurem kogus seda soodsam üldjuhul. Üksiku inimese teenindamine suhteliselt kallim kui suurema grupi teenindamine.

Selge see, et mida rohkem korraga tellitakse, siis koguse suurenedes hinnad lähevad veidi soodsamaks järk-järgult

4) Tehnika ja nõud , mida on kaasa vaja cateringi teenusega.

Suppidele tellitakse kaasa tihtipeale supitermosed ja pidulikematel puhkudel serveeritakse toitu keraamistest nõudest. Et keraamiliste nõudega serveerimine eeldab suuremat hooldus ja pesu kui ühekordsed nõud – on ka keraamilistest nõudest serveerimine kallim kui ühekordsetest.

5) Kellaaeg ja pühade aeg ning nädalavahetus – lisatasu.

Argipäevadel teenindamine tavaliselt soodsam kui nädalavahetusel või catering vara hommikul või õhtusele või öisele vahetusele. Teenindamine peol pidulikematel juhtudel on üldiselt veidi kallim riigipühadel või väga hilistel tundidel – st peale südaööd. Samas on toitude toomine peole toidufirmade loomulik tegevus ning seetõttu kellaaeg ei ole määrav tegur hinna juures. 

Seotud teemad